معرق کاری؟
معرق یکی از صنایع دستی است که در آن قطعههای کوچک کاشی، چوب،مانند آنها را بر اساس طرح و نقشهی قبلی، در کنار هم روی یک سطح میچسبانند.
نتیجه معرقکاری معمولاً تصویری است که با چیدن منظم و هموار قطعات کوچک سنگهای یا چوبهای رنگی یا سفال در کنار هم ساخته میشود.
فرهنگستان زبان فارسی برای واژه پارهچین و معرقکاری، پارهچینی، را برگزیده است.در زبانهای غربی برای این مفهوم کلمه «موزائیک» (به فرانسوی: Mosaïque) استفاده میشود که معنی روزمره موزائیک در زبان فارسی تفاوت دارد.
موزائیک در فارسی به معنی کفپوشی است متراکم، در حقیقت یک جور بتن، که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی موزاییک پرسی یا از طریق لرزش موزاییک ویبرهای به دست میآورد و از ماسه، سیمان، سنگدانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون تولید میشود.
هنر معرق کاری چیست؟
معرق کاری نوعی اثر هنری است که تکه های ریز چوب، فلز، پارچه،کاشی و .. به زیبایی و در شکل های متفاوت در کنار یکدیگر قرار می گیرند.
معرق کاری ایجاد طرح و نقش با استفاده از خرده های ریز بر روی صنایع دستی است.
در قرن هشتم هجری می توان خارق العاده ترین معرق ها را توسط هنرمندان ایرانی دید.
ایرانیان توانستند این هنر کهن را با زیباترین اشکال هندسی و با به کارگیری علم ریاضی ایجاد کنند.
تا قبل از این دوران معرق کاشی بیشتر رایج بود ولی هنرمندان ایرانی معرق را بر روی سطوح کوچکتر و ظریف تر نیز مورد استفاده قرار دادند. هنر مشرق زمین مدیون معرق کاران ایرانی است.
در اکثر شهرهای ایران به خصوص در اصفهان، تبریز، یزد، کاشان و.. نمونه هایی از معرق کاری و کاشی را در ساخت ابنیه تاریخی می توان دید.
چوب اغلب بر روی زمینه چوب با استفاده از دوربری و ترکیب چوب های رنگارنگ به کار می رود.
معرق چوب:
قرار گرفتن چوبهای رنگی در کنار هم و به وجود آوردن شکل مشخص را معرق میگویند.چوب تلفیقی از انواع چوبهای خودرنگ و موادی مثلاً استخوان، صدف، روی، عاج، خاتم که روی سطح چوب نقشی را به وجود میآورد. مواد و مصالح مورد نیاز در ساخت این کار از چوب و موادی که به کارمی رود به دوگروه چوبی وغیر چوبی تقسیم میشود. الف) مواد و مصالح چوبی درمعرق چوب از انواع چوبهای خودرنگ که شامل:عناب، نارنج، گردو، سنجد، زبان گنجشک، راش، گلابی، فوفل، وغیره