سفالگری کلپورگان, صنایع دستی

سفالگری کلپورگان

سفالگری کلپورگان

گردشگری کلپورگان چیست؟

در این کارگاه، همه چیز سنتی است و بدون واسطه از دل طبیعت به دست می‌آید. اینجا موزه‌ای زنده است از جنس سفال که شما را به تماشای تاریخ می‌برد… اینجا کلپورگانِ بلوچستان است.

سفالگری کلپورگان جایی است که زنان هنرمند بلوچ هنر خود را در آن به نمایش می‌گذراند. سفال کلپورگان، هنر شگرف بانوان بلوچی است؛ سفالی منقوش که از جوامع ابتدایی بازمانده است.

 زنان سفالگر کلپورگان خود موزه‌های زنده‌ای هستند كه می‌توان ساعت‌ها آن‌ها را به تماشا نشست و در آخر ظرفی را از ایشان تحویل گرفت كه گویی از اعماق خاکی با هزاران سال قدمت سربرآورده است.

روستای گردشگری کلپورگان یکی از مقاصد و جاذبه های گردشگری استان سیستان و بلوچستان است و در فاصله کمی از سراوان قرار دارد.

موزه زنده سفال روستا به همت مسئولان برپا شده و فرصتی ایده آل است برای آشنایی با این هنر ارزنده.

طرح‌ها و نقش‌های سفال کلپورگان نیز کاملاً هندسی و تداعی نقش‌های باستانی است.

تزیینات روی سفالینه‌ها با نمادهای تجریدی است که از نسلی به نسل دیگر به یادگار مانده و حکایت از راز و رمز و خواهش‌های روحی و درونی هنرمند از محیط اطراف که اغلب نمادها شبیه به نقوش سفال‌های ماقبل تاریخ و آغاز دوره تاریخی است.

ساخت موزه:

این موزه به دستور فرح پهلوی در سال ۱۳۵۱ و پس از اطلاع وی از ساخت سفال توسط زنان و دختران در جهت حمایت از این قشر و ماندگاری آن برای آیندگان و جهانیان ساخته شد.

که لازم بذکر است به گفته بسیاری از ساکنان روستای فرح پهلوی در جهت حمایت از این قشر هنرمند اقدام به خرید تضمینی سفال آنان می‌نمود و به فرد گماشتهٔ سازمان دستور داده بود.

پس از خرید و پرداخت دستمزد هنرمندان، ساخته‌های دست این زنان، سفال را در صورت وجود مشتری و خواهان بفروشد .

در غیر اینصورت سفال‌ها را به گوشه ای از دشت‌های روستا برده و بشکند اما نگذرد هنرمندان کارگاه به دلیل نبود بازار و مشتری دلسرد شوند.

اگر از همهٔ اهالی روستای کلپورگان پرسیده شود آن را نقل می‌کنند و توجه و اهمیت فرح پهلوی را به فرهنگ و هنرمندان می‌رساند.

چه ظروف سفالی در دسته تولیدات کلپورگان جای میگیرد؟

ظروفی مثل پارچ، لیوان، کاسه، پیاله، بشقاب، دیگ سفالی، زیرسیگاری، قنداق، چلیم (قلیون) که فرهنگ کویری است از گذشته تا کنون وجود داشته است.

اما اضافه شدن جوانترها به جمع سفالگران ظروف پایه دار، عودسوزها گلاب پاش را به دسته تولیداتشان اضافه کرده است.

یکی از نوآوری های جالب که به پیشنهاد خلاقانه های هنرچی در دسته سفالینه ها جای گرفت ظرف پخت غذای کودک بود. 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *